Utopia 2012

20121026-071215.jpg

Utopia 2012 är en helt nyskriven föreställning. Den är baserad på delar ur Utopia av Thomas More, intervjuer med missbrukare från Göteborgsområdet gjorde våren 2012, och nyskrivna texter av manusförfattaren och regissören Mattias Andersson. Föreställningen är enormt ambitiös; 12 skådespelare, 4 livemusiker och ombyggnad av scenen under föreställningens gång.

Det absolut bästa är hur äkta det känns. På grund av råmaterialet från intervjuerna (som finns i föreställningen ordagrant återgivna, fast med namn/ålder/bostadsort ändrade) går vissa delar rakt in i hjärtat. Det är en föreställning om droger och missbruk, och den lyckas med att sända ett budskap utan pekpinnar. Vissa scener var så hemska att jag fick kämpa med tårarna, och i många scener skrattade jag rakt ut.

Jag fick förmånen att gå på en gratis förhandsvisning, eftersom Backateatern är en ungdomsteater har de gratis visningar för lärare så att vi kan få lite koll innan vi köper biljetter till en hel klass, eller bara för att kunna förbereda eleverna i skolan innan besöket. Efter föreställningen fick vi även en lärarhandledning att arbeta med. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att ta med några elever på Utopia 2012, mest för att visa dem exakt hur bra teater kan vara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s